Alderslangsynthet

Som mange andre ting i livet er presbyopi en av de tingene vi ikke kan unngå. Det spiller ingen rolle hvor bra eller dårlig synet ditt er fra før, når du kommer i 40-års alderen vil øynene dine miste evnen til å fokusere på nært hold.

Når man passerer 40 års alder vil et tidligere normaltseende øye få problemer med å fokusere på nært hold.
Alderslangsynthet eller presbyopi som det heter på fagspråket, er når øyelinsens nærinnstillingsevne (akkommodasjon) har avtatt så mye at den ikke lenger klarer å bringe leseavstanden i fokus. Det skyldes en naturlig og uunngåelig endring av øyelinsens elastisitet. Presbyopi er av det greske ordet “presbyopia” som faktisk betyr “gammelt syn”.

 

Noen av de første tegnene på presbyopi:

  • Du blir fort trøtt ved lesing på nært
  • Nærsynte tar ofte av seg brillene for å se liten skrift, og trenger ikke alltid å begynne med spesielle lesekorreksjoner så tidlig som langsynte
  • Langsynte trenger gjerne lesebriller noe tidligere enn andre og må også ofte øke til sterkere briller tidligere.

 

Hva er løsningen på Presbyopi?

Lesebriller: Lesebriller kan korrigere presbyopi slik at man ser klart på nært hold. Men med disse vil man ikke kunne se klart på lang avstand.

Halvbriller: En brille som det er lett å se over og som kan være løsningen for de som ikke trenger korrigerende glass for å se klart på avstand.

Bifokale briller: Briller som har et avstandskorrigerende glass med et innfelt lesefelt. Dette gjør at man både kan lese og se på avstand med samme brille. Ulempen med et bifokalt glass er at man ikke har noen korrigering for mellomavstanden. Man har dessuten en synlig “leseluke” i glasset som enkelte opplever som kosmetisk uheldig.

Progressive briller: Dette er den nyeste, og i dag den mest brukte løsningen for å korrigere presbyopi. Progressive glass har en spesielt formet glassoverflate med en kontinuerlig styrkeendring (progresjon) nedover i glasset. Dette gjør at man får tilnærmet klart syn på alle avstander uten noen synlig delelinje i glasset. Progressive briller vil ha en noe lengre tilvenningstid enn andre briller, men du har alltid tilvenningsgaranti på disse brillene hos oss om du ikke skulle bli fornøyd.

Multifokale linser: Mange er ikke klar over at det i dag finnes linser med progressive styrkeløsninger på markedet. Disse linsene fungerer både på nært hold og avstand, på samme måte som en progressiv brille.

Kontaktlinse + brille: Man kan også benytte vanlige linser for å oppnå klart avstandssyn i kombinasjon med en lesebrille/halvbrille som du bruker over når du skal se på nært.

Monovision: Vanlige kontaktlinser viser seg dessuten i mange tilfeller å fungere tilfredsstillende med en kombinasjon av en lesestyrke på ett øye og en avstandsstyrke på det andre øyet.

 

Har du spørsmål om hvilke løsninger som finnes og hvilken løsning som vil være best tilpasset deg og ditt behov, er det bare å spørre optikeren din!

Nyttig info