Nikkelallergi

For de aller fleste fører ikke kontakt med nikkel til noen plager, men hos et mindretall kan det bidra til å utløse et plagsomt eksem.

Hva er nikkel?

Nikkel er et metallisk grunnstoff som i ren form er sølvglinsende med et snev at gult. Det er et av de vanligste metallene vi omgir oss med. Svært mange av våre vanligste metallgjenstander inneholder nikkel i større eller mindre grad. Nikkel finnes blant annet i mange kjøkkenredskap, håndtak, glidelåser, spenner, nøkler, mynter, klokker, briller, billige smykker, hvitt gull og platina. Også i en del flytende væsker kan du finne nikkel. Rustfritt stål inneholder også nikkel, men her er nikkelet så godt “bundet” at det ikke gir opphav til eksem. Sølv skal vanligvis ikke inneholde nikkel, og gult gull eller titan inneholder ikke nikkel.

Hva er nikkelallergi?

Har du lett for å få eksem når du bruker øreringer? Går du rundt med rød, tørr og kløende hud på magen, like innenfor jeansknappen? Da kan det godt tenkes at du har nikkelallergi. Nikkelalergi er en type kontaktallergi som er svært utbredt, særlig blant kvinner.

Allergi mot nikkel er i dag den vanligste formen for kontakteksem hos kvinner. Huden blir rød og kløende og det kan også bli små blemmer. Kontakteksem oppstår ved kontakt med enkelte stoffer på huden. Denne eksemtypen kan være både allergisk og ikke-allergisk (såkalt irritativt) og er vanlig blant voksne mennesker. Allergi utvikler seg over tid og utslagene kommer gjerne i 15- til 30-års alderen.

Vi regner med at et sted mellom 10 og 15 % av den norske befolkning har nikkelallergi. Det er først og fremst kvinner som rammes, men andelen menn med disse plagene er økende. Dette skyldes trolig at menn i mye større grad enn tidligere har begynt å gå med ringer i ørene og smykker rundt halsen, som igjen ofte fører til nikkeleksem. Problemet med disse allergiene er at de ofte blir kroniske. De varer ofte livet ut og er ikke mulig å behandle. Så er du først blitt rammet, bør du holde deg helt unna det stoffet som du reagerer på.

Hva må du huske på når du velger brilleinfatning?

De fleste metallinnfatninger i dag er i større eller mindre grad produsert av metallegeringer som inneholder nikkel. Dette gjør at vi enten kan reagere allergisk på brillen, eller at vi kan risikere å utvikle allergi mot materialet. Hvis du derimot velger briller av titan regnes disse for å være trygge. En del av plastinnfatningene kan og benyttes.

Hva er titan?

Titan er et meget sterkt materiale. Det brukes mye i flyindustrien og innen romfart, og nå også i briller. Det er lettere enn materiale som tradisjonelt benyttes til brilleinnfatninger, og det er faktisk sterkere enn stål og lettere enn aluminium. I dag finnes det også sykkelrammer i titan som er 20% lettere enn andre lette metaller. En sykkelramme i titan veier ca. 8,1 kg mot 10-11 kg som er vanlig for rammer i lette metaller. Gjennomsnittsvekten på titaninnfatninger er ca. 10 gram, dvs. ca 48% lettere enn vanlige metallbriller. Dette gjør at innfatninger laget av titan er sterke og stabile, og meget komfortable for deg som bruker dem.

Nyttig info