Solbriller og polarisering

Når sollys blir reflektert fra en horisontal overflate, vil det ofte oppstå skarpt hvitt lys som virker blendende. Alminnelige solbriller vil i tillegg til å beskytte mot UV-stråler bare gjøre omgivelsene mørkere. Polariserte solbrilleglass gjør at opptil 99% av det sjenerende reflekterte lyset stoppes i solbrilleglasset før det treffer øyet. (Må ikke forveksles med antirefleksbehandling).

Sjenerende refleksjoner fra blanke flater som en bil som kjører foran deg kan skape irritasjon å trekke oppmerksomheten bort fra veien. Det samme kan skje med ting som ligger i frontruta på bilen, det den vil reflektere i ruten å gi dårligere sikt til sjåføren. De færreste solbriller på markedet har denne unike effekten. Vi har polariserte solbriller fra Maui Jim, Ray Ban og Oakley.

Slik tester du om solbrilleglassene er polariserte:

Test 1
Hold brillen foran deg og roter den 90 grader mens du ser gjennom glassene mot en plan, liggende og sterkt reflekterende flate. Refleksene vil komme til syne, – og helt tydelig forsvinne igjen når du snur brillen tilbake.

Dersom denne effekten ikke oppstår, så er ikke brillen polarisert!

Test 2
Hold to polariserende solbriller foran hverandre vendt mot lyset slik at du ser gjennom et av glassene i begge brillene. Vri den ene brillen 90 grader i forhold til den andre og se at det blir helt mørkt! – Vri tilbake, og lyset slipper igjennom igjen.

Dersom denne effekten ikke oppstår, så mangler i hvert fall den ene brillen polarisering!

Les også..