Når du skal velge briller til barnet ditt er det viktig å tenke på at de må tåle en støyt, samtidig som de må være både lette og kule for at barnet skal trives med å bruke dem. Det er en selvfølge at glassene skal være av plastmaterialer, slik at de ikke knuses under lek og skader barnet. I tillegg bør de være herdet for å beskytte mest mulig mot slitasje og riper på overflaten.
Barnebriller kan gjerne ha “spreke” og morsomme farger og fassonger, og bør ofte for de aller minste ha ridestenger (krokende på stengene), slik at de sitter godt på plass under lek og andre aktiviteter.
Langsynthet (overlangsynthet) er vanlig hos nyfødte. Dette gir som regel ingen problemer, og vil ofte avta etter hvert som kroppen vokser. Det kan imidlertid, som følge av dette, oppstå problemer med samsynet, og i verste fall kan barnet begynne å skjele.
Skjeve hornhinner (astigmatisme) av vesentlig grad er ofte arvelig, og medfødt. Dette kan gi problemer i form av hodepine og leseproblemer.
Nærsynthet er uvanlig i de første leveårene. Dette utvikler seg som oftest i tenårene.
Urolige og ukonsentrerte barn kan ofte ha synsproblemer
(Trykk på bildet for klarere tekst)
Viktig å vite om barns syn, og bruk av briller:
I motsetning til voksne, så er det spesielt viktig at eventuelle synsfeil hos små barn under 8-10 år blir oppdaget så tidlig som mulig, og at brillene blir benyttet som foreskrevet.
Synsfunksjonen er i denne perioden under stadig utvikling, og barnet kan bli påført store og uopprettelige skader som det kanskje må slite med resten av livet!
I enkelte tilfeller kan det oppnås stønad fra rikstrygdeverket til anskaffelse og reparasjon av briller til barn som ikke er fylt 18 år. (Les mer om trygdereglene og NAV)